Skeptikern satte biodynamiken på prov

Biodynamiken är… märklig, säger Sébastien Baillon, vingårdsansvarig på Paul Jaboulet i Rhône-dalen. Så när ägaren och vinmakaren Caroline Frey bestämde att de skulle börja konvertera från ekologisk till biodynamisk odling ville han verkligen testa effekterna.

– Jag är “Cartesian”, ingenjör. Jag måste bli övertygad, säger Sébastien Baillon.

Vi klättrar snarare än går upp i en av Paul Jaboulets brutalt branta vingårdar i Côte-Rôtie, där den steniga leran fått sällskap av lite snö. Ett par decimeter till och det skulle kunna vara en svart puckelpist; för några vintrar sen kom det 40 centimeter på Hermitage och de åkte skidor nedför vingårdarna.

Paul Jaboulets historia är känd, domänen härstammar från 1800-talet och tillhör de mest prominenta i norra Rhône. 2006 tog familjen Frey med den unga vinmakaren Caroline Frey över och slog successivt över till hållbar och ekologisk vinodling. Sébastien Baillon, med en bakgrund från Mâcon, rekryterades från Barons de Rothschilds Languedoc-odlingar.

Baillons team på 30 personer ansvarar för domänens vingårdar från Côte-Rôtie och Condrieu i norr till Cornas och Saint-Peray i söder, vilket resulterar i över ett dussin egna viner från domänen – de mest kända är de röda Hermitage La Chapelle och Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert, gjort på mycket gamla stockar.

Biodynamiken härstammar från Rudolf Steiners seminarier om jordbruk på 1920-talet, där kosmiska krafter anses påverka grödorna. Man tar hänsyn till månens faser och använder preparat i vingården såsom kogödsel som komposterats i kohorn – inte direkt något som ingenjörer brukar gå igång på. Och vi har väl alla hört invändningen i vinbranschen: “jag tror inte på hokus pokus och biodynamik, jag tror att de helt enkelt ägnar väldigt mycket tid i vingårdarna.” Men det förklarar inte Baillons testresultat.

– Vi har testat ekologiskt och biodynamiskt i samma vingård för att se resultaten och det blir verkligen skillnad. Till exempel mätte vi de små svamptrådar som lever i symbios med rötterna på vinrankan och hjälper dem att få vatten när det är torka. I de ekologiska delarna fanns de på 30 procent av rankorna, i de biodynamiska 55 procent. Och när vi vänder upp jorden i vingården har den en helt annan textur och färg. Samma vingård men jorden blir annorlunda – det är väldigt “curieux” för mig men enkelt att se.

Förra året konverterades 24 hektar till biodynamisk odling, med början i Hermitage och Crozes-Hermitage. I år blir det det dubbla. Och resultaten märks även i vinglaset, enligt Baillon.

– Det känns en tydlig skillnad. På de vita, som vi börjat med, känns syran mer frisk och krispig, mer “lively”.

Från en grannvingård hörs knackandet av de ovanligt tjocka och höga trästolpar som binder upp rankorna i Côte-Rotie: 1,80 höga, två åt gången som lutar mot varandra då jorden är så tunn att de måste få stöd.

Efter drygt ett decennium under Freys ledning har Paul Jaboulet nu börjat certifiera sina ekologiska viner från och med årgång 2016 och nästa steg blir biodynamisk certifiering. Vinodlaren Sébastien Baillon har inget att invända.

– När jag använder det vill jag förstå det, eller i alla fall använda vetenskap för att testa det. Och vi har verkligen testat, säger Sébastien Baillon.

För privatpersoner:
Hitta Paul Jaboulets viner på Systembolaget här – och håll utkik efter nya årgångar och unika släpp som kommer i början på mars.

För restauranger:
Kontakta Eric Duarte Martins i Stockholm, [email protected], 0703652113
eller Julia Barske i Göteborg, julia@nigab.se, 070 743 41 68

Detta är ett sponsrat inlägg från Nigab.

Sponsrade artiklar är en del av Star Wine Lists annonserbjudande. För mer info om Star Wine Lists annonseringsmöjligheter – kontakta [email protected]

Publicerad 10-februari-2018
Nyheter / Sverige

Sök 2500+ vinlistor

Dela sidan

Visste du?
Du kan söka efter tiotusentals viner och se var de listas på restauranger och vinbarer.
Sök efter vinlistor på Star Wine List