Svenska Caroline tar över Margaux-baren i London

Caroline Fridolfsson blev i somras chefssommelier på vinbaren Clarette i London. Clarette öppnade i Marylebone i våras och är mest känd för kopplingen till Chateau Margaux – en av ägarna är Alexandra Petit, den yngsta dottern i Margaux-familjen.

– Det är lite girl power hela vägen, den andra delägaren är Natsuko, som kommer från Alain Ducasse-gruppen, och vi har bara kvinnliga sommelierer i mitt team, säger Caroline Fridolfsson och skrattar.

Fridolfsson är född 1988 “hyfsad Bordeaux- och grym Champagne-årgång!” och ursprungligen från Göteborg men hon har bott utomlands större delen av 2010-talet. Ett jobb som flygvärdinna i Dubai följdes av en flytt till Chicago där hon pluggade på distans och fick extrajobb på enstjärniga Mexique där hon jobbade sig upp till Beverage director och sommelier. Efter en sväng i Shanghai flyttade Caroline till London och ett sommelier-jobb på Oblix i skyskrapan The Shard. Sen fick hon höra att en vinklubb skulle öppna på Pall Mall.

– Jag tänkte väl att det skulle bli en vinklubb i mindre skala men jag åkte dit och såg bygget och insåg att shit, det här kommer att bli stort. Fyra våningar med vinmiddagar, master classes och jag såg listan av topproducenter som var medlemmar och insåg hur mäktigt det skulle bli. Då gick jag på intervju och var ärlig till Ronan (Sayburn, chefssommelieren på 67 Pall Mall) och sa att jag har jobbat med fina viner, jag är kanske inte den kunnigaste i världen men jag har en hunger att lära mig mer.

Hur var det att jobba på 67 Pall Mall?
– Det var sommelierhimmelriket. Det var ett grymt team som Ronan satt ihop, det var dynamiskt med sommelierer från hela världen. Jag tror inte någon förstod volymen av fina viner vi jobbade med. Vi sa oss emellan att folk avskyr oss om vi lägger upp fler flaskor på sociala medier. Jag lärde mig också mycket djupare om årgångar och producenter och unicorn wines, som vi kunde prova och prata om medan andra sommelierer kanske mest läst om dem.

– Men det var också ett högt tryck, vi serverade de mest kunniga gästerna i branschen så det var inte så att man kunde hitta på, man måste kunna fakta. Vi pluggade mycket och pratade mycket sommeliererna emellan, och frågade till exempel, hur var Rayas igår?

Till slut blev Caroline ansvarig sommelierer för eventen på 67 Pall Mall. Sedan kom erbjudandet från Clarette.

– Många sa, hur kan du lämna 67, det är det bästa stället. Det är förståeligt men jag var nog på peaken i min karriär på 67. Det var inte lätt att lämna men jag kände att det var rätt tillfälle att lämna, ta steget att köra mitt eget race, utmana mig själv, skapa ett vinprogram och få lite mer kött på benen som ansvarig sommelier i stället för att följa med strömmen som jag gjorde lite grann på 67.

Vad har du för planer för Clarette nu?
– Det är en tidigare skotsk pub och lite av ett landmärke i Marylebone. Nu blir det mer vinfokus i stället. Planen är att göra vinservicen på ett lite mer casual sätt, lite mer relaxed men professionellt. Vi har seriösa producenter och bra årgångar och inte så extrema priser som i exempelvis Mayfair. Jag vill också rotera vinerna på vinlistan och ha lite annorlunda viner, lite mer grekiska, ungerska och kroatiska viner. Jag vill vara lite anti-mainstream.

Hur märks kopplingen till Chateau Margaux?
– Clarette är inte ägd av Chateau Margaux, slottet är inte delägare men det är ett sidoprojekt av Alexandra, det yngsta av syskonen. Men vi har 10-12 årgångar från Chateau Margaux och fördelen är förstås att vi får dem till extra generösa priser och direkt från slottet.

Har du fria händer när du beställer vin eller hur fungerar det?
– När det gäller vinerna som köps in har jag fria händer men när jag måste få godkänt av Alexandra vilka leverantörer jag använder. Jag frågar också mina sommelierer vad de vill ha på listan, vilka viner som motiverar dem.

Vad har ni för gäster?
– Det är en blandning, men mestadels är det folk som jobbar i området. Det är socialt accepterat att gå och ta en vinlunch. Engelsmännen älskar också att gå ut efter jobbet så det är högt tryck måndag-torsdag. Sen är det folk som vet att vi är associerade med Chateau Margaux eller känner mig från 67 eller känner Alexandra.

Vilka ställen är dina favoriter när du går ut i London?
– Jag jobbar så mycket att när jag inte jobbar går jag inte ut så mycket. Men oftast går jag dit man känner någon eller en schysst vinbar som Sager + Wilde som har grymma winemaker-kvällar. Och Noble Rot är kanske det bästa stället för ett schysst glas vin som är intressant och prisvärt.

I London är det också vanligt med korkavgift, att man tar med sitt eget vin till restaurangen och betalar en avgift för att få dricka den på plats.

– Ska man vara ett vinfokuserat ställe så är det en bra service att ha. Man kan få in en annan crowd som vill visa upp lite viner eller kombinera med något hemifrån. Vissa ställen i Mayfair tar 50 pund per flaska, vi tar 20 pund, berättar Fridolfsson.

TRE TIPS FRÅN CAROLINE FRIDOLFSSON FÖR DIG SOM VILL JOBBA SOM SOMMELIER INTERNATIONELLT:

1. Utmana dig själv
– Det är inte så lätt att ta steget att jobba med hospitality internationellt, det är hög omsättning av folk. Man måste vara villig att utmana sig själv och jobba hårt.

2. Kunskapen kan du skaffa hemma
– Börja studera WSET eller vid Court of Master Sommeliers, eller ett sommelierprogram.

3. Hitta rätt ställe och umgås i vinkretsar
– Hitta ett bra ställe där man kan jobba sig upp och med människor som har samma intresse så att man kan prova, ha middagar och plugga tillsammans. Var det är i världen spelar inte så stor roll.

Läs mer, boka bord och se vinlistan på Clarettes hemsida.

Publicerad 03-augusti-2017
Nyheter / Sverige

Sök 2500+ vinlistor

Dela sidan

Visste du?
Du kan söka efter tiotusentals viner och se var de listas på restauranger och vinbarer.
Sök efter vinlistor på Star Wine List