Anders Melldéns Uppsala-guide

Anders Melldén är bland annat vinskribent i Svenska Dagbladet och Gourmet, och föreläser för blivande sommelierer på Vinkällan. Som ung sommelier arbetade han i uppväxtstaden Uppsala – en stad han fortfarande har starka band till och återkommer till ofta. Häng med på Anders Melldéns guide till Uppsalas tre bästa vinställen!

Hambergs Fisk

Telefon: 018-71 00 50

Adress: Fyristorg 8, 753 10 Uppsala, Sverige


Hambergs är en klassiker i Uppsala. När de fortfarande låg i Saluhallen gick jag en kurs för sonen Joel. Han lärde mig filéa sjötunga och lax, och att laga goda maträtter med mycket smör. Numera är Hambergs lika mycket fiskbutik som restaurang med en fantastiskt fin vinlista där fokus förstås ligger på champagne och vitt vin. Här bjuder jag mamma på lunch när jag är i Uppsala, och här slinker jag gärna in på ett glas då och så.

Vinbaren i Uppsala

Telefon: 018-14 41 60

Adress: Drottninggatan 1B, 753 10 Uppsala


Intill Stora Torget har Uppsala en riktig juvel när det gäller godsaker på glas. Coravinen används flitigt till såväl DRC som udda bulgarer. Riktigt bra personal som brinner för vin gör att drickandet blir spännande oavsett kunskapsnivå. Har njutit många fina glas bourgogne här. Till vinet kan man beställa charkuterier eller ost.

Dryck & Mat

Telefon: 070-312 35 56

Adress: Olof Palmes plats 2, 753 21 Uppsala, Sverige


Först hette krogen Dryck och hade typ 10 sittplatser. Kritikerna älskade den lika mycket som gästerna och problemet var att få plats – så snart utökade man till närliggande större restauranglokalen. Läget i Stationsbyggnaden ger perfekt pendlarläge och medan Svenssons Stationen bredvid lockar den större publiken, lockar Dryck & Mat dem som vill njuta av spännande viner från små producenter, ofta mer eller mindre naturliga. Drycken kommer först, och styr menyn. Maten är suveränt god och passar förstås de många vinerna som tack vare Coravin serveras glasvis.