Svenska viner klättrar in på vinlistorna

Svenskt vin har gått från att vara en kuriositet till att börja klättra in på svenska vinlistor, inte minst i Sydsverige och Göteborg.

– Det är viner som är tydliga, som har en adress, säger Victor Fuentes, som har en handfull svenska viner på sin restaurang Sinti i Göteborg.

Sedan Sverige blev ett EU-godkänt vinland 1999 har det gått med rasande fart. Nu finns runt 100 hektar vinmark och internationella medaljer stärker självförtroendet att börja nosa på soleralagring och skalkontakt. I början odlades namnkunniga sorter, men det stod tidigt klart att här gör sig köldtåliga så kallade piwi-druvor (svampresistenta) bäst. Och allra bäst trivs solaris, en tysk korsning från 1975. Den når lätt hög alkoholhalt. 14 procent och mer utan chaptalisering – inga problem ens med våra korta somrar.

– Solaris ger viner med aromer som är lätta för folk att känna igen. Fläder, krusbär, och den går även bra ihop med ekfat, säger Victor Fuentes.

På Sinti serveras mat från världens alla hörn. Vitello tonnato sida vid sida med ceviche och svensk makrill. Allt klarar mötet med solaris.

– Det är nog det enklaste vinet att kombinera med mat. Till ceviche till exempel passar det jättebra med ett halvtorrt. Syran, sötman, de blommiga och aromatiska tonerna – perfekt.

Men vinet säljer sig inte självt. Det finns ett motstånd att prova något okänt när prislappen inte går att vifta bort. Fast svenskt vin kan aldrig bli billigt. Det kommer aldrig att bli billigt att odla vin på våra breddgrader.

– Det kan också finnas en bekväm position från branschens sida, påpekar Victor Fuentes på Sinti.

– Det finns ju redan så mycket goda viner – Bourgogne, Barolo etcetera – så många lägger fokus där. Vad som krävs för ett större genomslag är inte bara att vi tar in mer på krogen, producenterna behöver också lära sig restaurangspråket. Det behövs någon som kopplar ihop produkt och marknad. Men visst är det på gång. Kunde naturvin lyckas så kan svenskt vin.

En av pionjärerna att odla vin i Sverige är Murre Sofrakis. Sedan knappt 20 år driver han och hustrun Lena Vingården i Klagshamn söder om Malmö. De har 1,8 hektar, mest solaris. Här har Sverige ett ypperligt läge att stå för något unikt, menar Murre. Precis som grüner veltliner förknippas med Österrike och riesling med Tyskland kan Sverige sticka ut med solaris.

– Solaris odlas säkert i 20-25 länder så det är viktigt att vi utvecklar snabbt – att vi tar den druvan nu. Det är en fantastisk sort med så många stilar. Stål eller ek. Restsötma, torrt, mousserande. Det är en enorm fördel – vi kan tillgodose alla kunder och man kan ha solaris genom hela måltiden.

Enligt Murre har intresset för svensk vin ”exploderat” de senaste ett-två åren. Men det är inte sommeliererna som står i främsta ledet, som han trodde.

– Tvärtom är det allmänheten som är mest nyfiken. De tycker att det är skoj och spännande, det är stor skillnad mot tidigare då vi nästan ifrågasattes. I år har vi haft dubbelt så många besöksgrupper jämfört med förra året.

Murre är mer hantverkare än vinmakare. Med sin erfarenhet kan han få druvan att visa sig från sin bästa sida, oavsett vädrets nycker. Ego NV är en soleralagrad solaris; Phantasmagoria är ett sent skördat av samma sort, jäst på nya franska ekfat och med runt 50 gram restsötma – en personlighet som har representerat Sverige på La Cité du Vin i Bordeaux. Av de få plantorna rondo görs bland annat rosé i två varianter. Den ena är ljus och dansant, den andra lagrad på amerikanska ekfat.

– Jag såg att det fanns en efterfrågan på en torr rosé som fungerar till mat. Nu står barriquen för 60 procent av roséförsäljningen, säger Murre.

Nyligen fick Klagshamns Rosé Barrique 2017 guld vid en vinmässa i Tjeckien. Det är inte det enda svenska vinet som uppmärksammats internationellt. De senaste tre åren har svenska vinodlare fått över 20 medaljer. En av dem är Kullabergs Vingård med 9,5 hektar, som fick två brons vid International Wine Challenge i London tidigare i vår. Victor Dahl på Kullabergs Vingård sätter stort värde på medaljerna:

– För oss betyder det jättemycket. Det är tyngd i tävlingen med Masters of Wine i juryn. En medalj visar att vi gör vin som är av internationell klass, att vi är på rätt väg. Det kan också göra konsumenterna säkrare, om vi kan visa att vi har ett kvalitetsvin.

Att den lite ängsliga attityden måste brottas ner håller Hans Håkansson med om. Sedan ett knappt år driver han Svenska Hantverksdrycker, som bland annat säljer svenskt vin.

– Det finns en tydlig nyfikenhet från branschens sida, men vinerna görs på druvor som inte många sommelierer känner till. Det krävs att du är öppen för nya smaker.

Han ser dock stor potential. Dels för att det matchar tänket med närodlad och ekologisk mat – de flesta svenska vinodlingar är ekologiska, med extra plus i kanten för att koppar är förbjudet i Sverige – dels för att vinerna är krispiga och passar bra till mat.

Om du vill hitta svenska viner att prova nära dig – testa att söka efter Solaris i vårt vinsök längst upp på sidan.

Läs mer om Sinti här.

Publicerad 21-juni-2018
Nyheter / Sverige

Sök 2500+ vinlistor

Dela sidan

Visste du?
Du kan söka efter tiotusentals viner och se var de listas på restauranger och vinbarer.
Sök efter vinlistor på Star Wine List