MW Madeleine Stenwreth kan bli galen på svenska vinlistor

-Jag kan bli galen när jag tittar på vinlistan på varenda restaurang jag går på i Sverige: Frankrike, lite Italien, kanske nån tysk, nån österrikare och så Kalifornien. Men resten av världen då, era nördar!

Madeleine Stenwreth är en av Sveriges blott tre Master of Wine och hon har jobbat med i stort sett allt inom vinvärlden under en karriär som började på familjens restaurang och fortsatte med sommelierutbildning och jobb som chefssommelier i Paarl i Sydafrika. Hon har jobbat både på vinimportör, som inköpare på Systembolaget, ansvarig för Wines of South Africa i Sverige och som konsult för både importörer och vinproducenter. De blytunga initialerna MW tog Stenwreth 2008, efter ett och ett halvt års arbete med uppsatsen Effekten av altitud på Malbec i Mendoza.

Stenwreth ägnar tre veckor per år bara åt International Wine Challenge där hon är panelordförande. Ett antal jury-uppdrag och många resdagar ger henne inblick i utvecklingen i stora delar av vinvärlden, vilket hon bland annat omsätter praktiskt som konsult åt vinproducenter på södra halvklotet.

– Jag har blivit sedd som Nya Världen-människa men jag vill inte släppa resten av världen för då blir det inte relevant. Jag måste ha kontakt med hela världen för att kunna veta att jag kan guida dem på södra halvklotet till att göra rätt, för alla tittar på benchmark, vad de gör på norra halvklotet och Europa i synnerhet, berättar Stenwreth när Star Wine List fångar henne på centralen i Stockholm, på resa från hemmet i Värmland till Kapstaden.

Madeleine Stenwreth har nära till skratt men när fördelningen på svenska vinlistor kommer på tal mulnar blicken. En analys av vinlistorna som Star Wine List listar visar att Frankrike står för över hälften av vinerna. Motsvarande siffror för Sydafrika är en procent och Argentina bara 0,3 procent.

– Det är intressant. Jag gör mycket utbildningar för Diploma-sommelierer och när jag kommer in på de här länderna så är det väldigt många som inte kan någonting. De är intresserade av de vanliga länderna och alla springer åt samma håll. Då känner jag: Är det här en dold osäkerhet hos många sommelierer? Det är kanske så att hos många sommelierer så man följer de som leder för då blir man accepterad och bekräftad. Och det krävs väldigt mycket för att sticka ut nacken. När jag föreläser för sommelierstudenterna som går sista året på Grythyttan säger jag: våga utmana, gör inte som alla andra.

Saknas det importörer för andra typer av viner?
– Importörerna är rädda. När de jobbar mot restaurang vet de att måste stånga sig blodiga för sommeliererna ska bara ha Bourgogne och Piemonte. Då vet de: vill jag jobba ihjäl mig för att kanske kunna tjäna något om fem år eller ska jag ta reda på viner som de vill ha redan nu. Då är svaret enkelt. Jag tycker att sommeliererna har fått en orättvist stor makt över hur importörerna jobbar idag. Och sen har vi Systembolaget och där springer ju alla efter vad som frågas efter just nu.

Samtidigt finns det en trend med nya länder i Centraleuropa, Balkan, Slovakien och andra?
– Ja men man tittar inte på vad Itata kan göra med Pais eller med Cinsault från hundraåriga stockar eller old vine Muscat som växer i field blend plantings med Chasselas på 120-åriga stockar. Det är inte intressant, det är inte coolt. Det är också lättare att gå till områden som ingen haft förut för då har folk inte förutfattade meningar.

Det handlar väl också om att trenden på restauranger gått bort från fylliga och täta viner?
– Det är klart att Sydamerika och Sydafrika förknippas med det, men nu börjar fler och fler använda sig av cement i stället för ek och man extraherar mindre och fokuserar på elegans och odlar högre upp för att få naturlig syra i vinerna. Det är lägre alkohol, så är trenden i hela världen. Maten utvecklas åt det hållet att det ska vara det rena och fina, då kan man inte slänga in en Malbec med 15 procent alkohol och 100 procent ny ek. Men det finns många andra som skulle kunna vara superintressanta men om man inte gräver så hittar man dem inte.

För de sommelierer som vill anta utmaningen, eller kanske debattera vinlistor, kommer Madeleine Stenwreth att hålla en master class med argentinska viner i Stockholm den 2 oktober tillsammans med den kända argentinska sommelieren Paz Levinson.

Publicerad 10-augusti-2017
Nyheter / Sverige

Sök 2500+ vinlistor

Dela sidan

Visste du?
Du kan söka efter tiotusentals viner och se var de listas på restauranger och vinbarer.
Sök efter vinlistor på Star Wine List